Library Technology Guides

Document Repository

Serials Solutions levert Interface voor nieuwe Nationale Catalogus (NBC) van Stichting Bibliotheek.nl

Press Release: ProQuest [December 20, 2012]

Copyright (c) 2012 ProQuest

Abstract: Stichting Bibliotheek.nl (BNL) is een overeenkomst aangegaan met Serials Solutions® (onderdeel van ProQuest) om een vernieuwde versie van AquaBrowser® in te zetten als een additionele gebruikersinterface op de nieuwe Nationale Catalogus voor Openbare Bibliotheken (NBC). De NBC ontsluit de titelgegevens en bezitsgegevens van alle materialen (boeken, tijdschriften, e-books, games, cd's, dvd's, etc.) in de collecties van de aangesloten bibliotheken. Een Open Zoekplatform combineert de bibliografische gegevens van de NBC met andere digitale informatie die voor de gebruiker interessant kan zijn, zoals recensies, een documentaire over de auteur, de soundtrack van de verfilming van een boek of het archiefmateriaal dat verband houdt met een bepaalde publicatie. De keuze van Stichting Bibliotheek.nl voor de additione AquaBrowser userinterface komt voort uit het succes met het vergelijkbare Open VLACC-project waarin Serials Solutions samenwerkt met Bibnet, een projectorganisatie voor de Vlaamse overheid.


Seattle, WA -- 20 december 2012. Stichting Bibliotheek.nl (BNL) is een overeenkomst aangegaan met Serials Solutions (onderdeel van ProQuest) om een vernieuwde versie van AquaBrowser in te zetten als een additionele gebruikersinterface op de nieuwe Nationale Catalogus voor Openbare Bibliotheken (NBC). De NBC ontsluit de titelgegevens en bezitsgegevens van alle materialen (boeken, tijdschriften, e-books, games, cd's, dvd's, etc.) in de collecties van de aangesloten bibliotheken. Een Open Zoekplatform combineert de bibliografische gegevens van de NBC met andere digitale informatie die voor de gebruiker interessant kan zijn, zoals recensies, een documentaire over de auteur, de soundtrack van de verfilming van een boek of het archiefmateriaal dat verband houdt met een bepaalde publicatie. De keuze van Stichting Bibliotheek.nl voor de additione AquaBrowser userinterface komt voort uit het succes met het vergelijkbare Open VLACC-project waarin Serials Solutions samenwerkt met Bibnet, een projectorganisatie voor de Vlaamse overheid.

"We willen een uniforme zoekervaring aanbieden aan onze gebruikers en het was daarvoor essentieel een technologiepartner te vinden die een aantrekkelijke oplossing kon bieden," aldus Diederik van Leeuwen, Directeur, Stichting Bibliotheek.nl. "De nieuwste versie van AquaBrowser en het succesvolle Bibnet-project tonen de gebruikservaring en zoekexpertise van Serials Solutions aan – en waarom het bedrijf de beste keuze is voor dit strategisch initiatief."

"Dankzij de flexibiliteit van de structuur van de AquaBrowser kunnen we maatwerk oplossingen ontwikkelen voor bibliotheken," zegt Jim Miesse, directeur Product Management, Serials Solutions. "Dit project en de oplossing die we hebben ontwikkeld voor Bibnet, tonen aan dat we een kwalitatief hoogwaardige eindgebruikerservaring kunnen bieden, ofwel direct via de zoekmachine van AquaBrowser ofwel via een AquaBrowser interface koppeling naar API's van andere zoekmachines en –systemen ."

Over BNL

BNL is eind 2009 opgericht om in opdracht van het ministerie van OCW digitale diensten voor alle openbare bibliotheken te ontwikkelen, uit te rollen en te beheren. Daarnaast verzorgt BNL in nauwe afstemming met de Vereniging Openbare Bibliotheken de inkoop van digitale content, waaronder e-books en e-music.

BNL is gevestigd in Den Haag, Nederland. http://stichting.bibliotheek.nl/

Over Serials Solutions

Serials Solutions helpt bibliotheken hun bedrijfvoering te verbeteren, door vernieuwende, praktische Software-as-a-Service (Saas)-zoek en beheersoplossingen aan te bieden, in combinatie met een uitgebreide kennisdatabase en ondersteund door een ongeëvenaarde klantenservice.

Serials Solutions, een bedrijf van ProQuest, heeft zijn hoofdkantoor in Seattle, Washington.

Permalink:
View Citation
Publication Year:2012
Type of Material:Press Release
Language Dutch
Issue:December 20, 2012
Publisher:ProQuest
Company: ProQuest
Products: AquaBrowser Library
Libraries: Stichting Bibliotheek.nl
Subject: System announcements -- selection
Record Number:18412
Last Update:2014-01-08 08:11:29
Date Created:2013-10-08 09:31:40