Library Technology Guides

Document Repository

Gastlenen verspreidt zich over Nederland Groot succes: nu ook koppeling tussen Bicat- en Vubis-systemen

Press Release: Huijsmans en Kuijpers Automatisering [March 23, 2010]

Copyright (c) 2010 Huijsmans en Kuijpers Automatisering

Abstract: Sinds in de zomer van 2009 de pilot van start ging, is het snel gegaan met het gastlenen. Eerst was alleen nog uitwisseling van gegevens tussen Bicat-systemen mogelijk, nu is ook een koppeling tussen Bicat- en Vubis-systemen gerealiseerd. Onderhand is in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Overijssel het gastlenen operationeel.


23 maart 2010. Sinds in de zomer van 2009 de pilot van start ging, is het snel gegaan met het gastlenen. Eerst was alleen nog uitwisseling van gegevens tussen Bicat-systemen mogelijk, nu is ook een koppeling tussen Bicat- en Vubis-systemen gerealiseerd. Onderhand is in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Overijssel het gastlenen operationeel.

Gastlenen in standaard-licentie bicatWise

Het gastlenen is in de standaard-licentie van bicatWise opgenomen. Tegen een speciaal tarief kunt u het gastlenen in uw huidige Bicat-licentie opnemen, zodat u n al uw gebruikers het gemak van het gastlenen kunt aanbieden.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Grenzeloos lenen

Gastlenen is een extra 'grenzeloze' service voor bibliotheekleden. Met gastlenen kan een lener (= gast) met de pas van de bibliotheek waar hij staat ingeschreven (= thuisbibliotheek) lenen bij een andere bibliotheek (= gastbibliotheek). De materialen kunnen bij de gastbibliotheek worden ingeleverd maar ook weer thuis, bij de eigen bibliotheek.

Een lener (m/v) die in de ene plaats woont en in een andere plaats werkt of studeert, kan daardoor - met dezelfde lenerspas - gebruik maken van meerdere bibliotheken. Over de logistiek van het terugbezorgen van de geleende materialen hoeft hij zich niet druk te maken. Ook is hij niet langer gebonden aan openingstijden en de collectie van zijn thuisbibliotheek. En als hij een lang weekend weggaat, hoeft hij alleen maar zijn bibliotheekpas mee te nemen!

Koppeling van systemen

Voor het gastlenen zijn gn extra lenerspassen nodig, wel moeten beide bibliotheeksystemen (Bicat-Bicat of Bicat-Vubis) meedoen aan het gastlenen. Per vestiging kan worden aangegeven of gastleners worden toegestaan en kan er een bijpassend uitleenreglement worden aangemaakt.

Permalink:
View Citation
Publication Year:2010
Type of Material:Press Release
Language Dutch
Issue:March 23, 2010
Publisher:Huijsmans en Kuijpers Automatisering
Company: Huijsmans en Kuijpers Automatisering
Record Number:18395
Last Update:2013-10-04 16:43:28
Date Created:2013-10-04 16:42:40