Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: Systematic Group [February 23, 2021]

Södertälje kommun erbjuder alla skolbibliotek en ny och användarvänlig lösning

Som den andra kommunen på bara ett par månader har Södertälje valt bibliotekslösningen Cicero för att öka tillgängligheten till skolbiblioteken i grundskolorna.

Under hösten 2020 valde Norrköpings kommun att köpa bibliotekslösningen Cicero till kommunens samtliga 50 skolbibliotek. Nu väljer Södertälje kommun också att göra det, vilket gör det lätt för skolbibliotekarier, lärare och 12 000 elever att hitta och låna exemplar – såväl på biblioteket som i klassrummet.

Flera av Södertälje kommuns skolor använder Cicero sedan tidigare, och nu får resten av kommunens 19 grundskolor och fem gymnasieskolor möjlighet att införa lösningen.

Cicero är innovativt och användarvänligt, vilket ger en smidig övergång och digitalisering för bibliotek som tidigare inte har haft ett bibliotekssystem.

Digitaliseringen är bra för elever, lärare och bibliotekarier

Södertälje kommun har en tydlig och ambitiös digitaliseringsstrategi som fokuserar på tillgänglighet, utveckling, kompetens och effektivitet. Utifrån den strategin var Cicero från Systematic ett naturligt val:

– Digitaliseringen är en social förändring som påverkar hur vi lär oss och hur vi skapar, interagerar, arbetar och kommunicerar. Skolbiblioteken har en viktig roll i lärandemiljön, i att stödja lärande och gemensamt skapande – oavsett tid, plats och plattform, säger Södertälje kommuns digitaliseringsstrateg, Tony McCarrick.

En av många fördelar med Cicero är att lösningen kan användas på alla skolor, oavsett storlek.

– Cicero är uppbyggd i olika moduler och blir genom denna modell väldigt flexibel och anpassningsbar till skolornas olika behov. Vi är också måna om att skolorna är med i utvecklingen framåt av Ciceros moduler. Vår viktigaste uppgift är att göra biblioteket tillgängligt och att inspirera eleverna att gå på upptäcktsfärd i litteraturen, säger Pernilla Wikman, som är affärsutvecklingschef på Systematic Sverige.

Utvecklas i samarbete med experter inom bibliotek och utbildningsförvaltningen

Cicero används på i princip alla offentliga bibliotek i Danmark, där man 2015 beslutade att införa en gemensam lösning för alla folkbibliotek.

– Med Cicero får skolbiblioteken i Södertälje ett pedagogiskt verktyg för att smidigt kunna hantera all litteratur och läromedel i biblioteket. Cicero utvecklas i ett nära samarbete med experter inom bibliotek och utbildningsförvaltningen. Det är ett smidigt verktyg som frigör tid för det pedagogiska arbetet, säger hon.

Om Systematic

Systematic A/S utvecklar programvara och systemlösningar till kunder inom offentlig och privat sektor. Gemensamt för flera av våra kunder är att de behöver kunna integrera, sammanställa och analysera stora mängder komplexa data – ofta i kritiska situationer. Systematic grundades 1985 och är i dag Danmarks största privatägda programvaruföretag, med 1 miljon användare globalt och flera internationella koncerner som partner. Företaget har fler än 1 100 medarbetare och har sitt säte i Århus. Med internationella kontor i Australien, Kanada, Finland, Förenade Arabemiraten, Nya Zeeland, Storbritannien, Sverige, Rumänien, Tyskland och USA levererar Systematic tjänster till kunder i fler än 50 länder.


Summary: Som den andra kommunen på bara ett par månader har Södertälje valt bibliotekslösningen Cicero för att öka tillgängligheten till skolbiblioteken i grundskolorna. Under hösten 2020 valde Norrköpings kommun att köpa bibliotekslösningen Cicero till kommunens samtliga 50 skolbibliotek. Nu väljer Södertälje kommun också att göra det, vilket gör det lätt för skolbibliotekarier, lärare och 12 000 elever att hitta och låna exemplar – såväl på biblioteket som i klassrummet.
Publication Year:2021
Type of Material:Press Release
LanguageDanish
Date Issued:February 23, 2021
Publisher:Systematic Group
Company:
Company: Systematic Group
Products: Cicero
Subject: System announcements -- selection
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/25918/sodertalje-kommun-erbjuder-alla-skolbibliotek-en-ny-och-anvandarvanlig-losning

DocumentID: 25918 views: 162 Created: 2021-02-23 07:04:46 Last Modified: 2023-09-22 17:21:28.