Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: Cultuurconnect [November 22, 2019]

Migratiegolf 2: Verregaande samenwerking Route 42 - Samenwerken met gevangenisbibs - Wise leren met het leerplatform

Al 88 bibliotheken aan de slag met Wise

In maart schakelden 30 Limburgse bibliotheken over naar het nieuwe bibliotheeksysteem tijdens de eerste migratiegolf. In oktober gingen 57 Oost-Vlaamse bibliotheken live met Wise. Vorige week, op 14 november, was het de beurt aan de bibliotheek van Oostende. Later in 2019 sluiten we de tweede migratiegolf af met Bilzen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Zonhoven. Het Vlaams-Nederlandse team van Cultuurconnect en OCLC is steeds in de buurt om de bibs te ondersteunen bij het live gaan.

We maakten tijdens deze golf kennis met de samenwerkingsgroep 3. Route42 (Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem) is het eerste samenwerkingsverband dat meteen in deze verregaande samenwerking duikt. Zij vormen met 6 bibliotheken 1 financiŽle organisatie, accepteren leners van elkaar en voorzien in de toekomst ook transport tussen de bibliotheken. Wie lid wordt in 1 bib is automatisch ook lid in de andere bibliotheken en kan overal zonder probleem uitlenen, boetes betalen, enzovoort.

Samenwerken met de gevangenisbibliotheken

In migratiegolf 2 maakten we nader kennis met de gevangenisbib. Hoe garandeer je de privacy van gedetineerden maar versterk je toch de samenwerking tussen de gevangenisbib en de openbare bibliotheek? We zochten het uit in een werkgroep met de gevangenisbibliotheken van Oost-Vlaanderen en Limburg die actief het bibliotheeksysteem gebruiken: Beveren, Dendermonde, Oudenaarde en Hasselt. Samen met bib Beveren en Oudenaarde werken we dit verder uit in de praktijk. Eind november worden de titel- en exemplaargegevens gemigreerd naar Wise.

Welkom op de dienstendag van Cultuurconnect

Op Connect & co., de dienstendag van Cultuurconnect, bekijken we samen de toekomst van bibliotheekdiensten als Bibliotheeksysteem, maar ook Mijn Leestipper, Fundels, Gopress, Open Vlacc, Bibliotheekwebsites, Bibster, e-boeken, IBL, Bieblo, [Jouw stad] Leest en Arcadegames. Op 17 december moet je in in De Grote Post zijn voor updates van de lopende ontwikkelingen en om feedback te geven op vernieuwingen. Verder op het programma staan verdiepende workshops, info over het kostenplaatje, demo's van nieuwe diensten, lekkere broodjes en interessante bibcollega's om mee van gedachten te wisselen. Deze dienstendag is een ideaal moment om het jaar mooi af te ronden.

Wise leren in de bib met het leerplatform

Collega's leiden collega's op

75 bibmedewerkers van de Oost-Vlaamse bibs volgden de klassieke opleiding voor Wise. Zij gaven hun kennis door aan de 567 andere Oost-Vlaamse bibliotheekmedewerkers. En dat was op z'n zachtst gezegd een uitdaging, gezien de korte tijd tussen de opleiding en het live gaan. Gelukkig waren alle bibmedewerkers goed voorbereid via het online voortraject op het leerplatform. Sommige bibs beluisterden de video's als een podcast. Bib Oostende organiseerde een heuse Cinema Wise: kijksessies met de hele bib om van A tot Z alles over Wise te leren.

Het leerplatform groeit

Meer complexe leerinhoud over Wise wordt steeds door team Bibliotheeksysteem aangevuld op het leerplatform. Denk aan de nieuwe ontdubbelfunctionaliteit of een uitgebreide toelichting bij de financiŽle overzichten. In het leerplatform zelf worden in de komende weken de zoekfunctie en de navigatie geŁpgraded. Zo vind je nog makkelijker en sneller een antwoord op je Wise-vraag.

Kort nieuws over het Bibliotheeksysteem

. Op 17 september vond de kick-off van migratiegolf 3 plaats. 53 West-Vlaamse bibs verzamelden in ARhus (Roeselare) om zicht te krijgen op hun migratietraject.

. Het serviceteam van Cultuurconnect kreeg versterking van Sandrien Noppen, Jonathan Gielens en Kevin Vander Veken. Ilse Deprť ondersteunt ons dan weer als freelancer tijdens de opleidingen.


Summary: In maart schakelden 30 Limburgse bibliotheken over naar het nieuwe bibliotheeksysteem tijdens de eerste migratiegolf. In oktober gingen 57 Oost-Vlaamse bibliotheken live met Wise. Vorige week, op 14 november, was het de beurt aan de bibliotheek van Oostende. Later in 2019 sluiten we de tweede migratiegolf af met Bilzen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Maasmechelen en Zonhoven. Het Vlaams-Nederlandse team van Cultuurconnect en OCLC is steeds in de buurt om de bibs te ondersteunen bij het live gaan.
Publication Year:2019
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:November 22, 2019
Publisher:Cultuurconnect
Company:
Company: Cultuurconnect
Products: OCLC Wise
Online access:https://mailchi.mp/cultuurconnect/migratiegolf-2-verregaande-samenwerking-route-42-samenwerken-met-gevangenisbibs-wise-leren-met-het-leerplatform
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/24718/migratiegolf-2-verregaande-samenwerking-route-42-samenwerken-met-gevangenisbibs-wise-leren-met-het-leerplatform

DocumentID: 24718 views: 193 Created: 2019-11-22 06:05:42 Last Modified: 2023-12-07 13:06:20.