Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: Axiell [March 19, 2015]

Elib säljs till svenska IT-bolaget Axiell Group

Nu säljer de stora svenska bokförlagen sitt e-boksföretag Elib till svenska IT-bolaget Axiell Group. Därmed får Elib en tekniktung ägare som kan ta utvecklingen av e-böcker vidare in i framtiden. Axiell köper 70 procent av bolaget. Förlagen Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget behåller 30 procent.

Elib startades år 2000 för att kunna möta marknadens behov av e-böcker och idag har Elib kommit att fungera som navet i den svenska digitala bokmarknaden. I Sverige är e-boksförsäljningen någon procent, jämfört med i USA där omkring 20 procent av alla böcker som säljs är e-böcker.

Ändå har tillväxten varit betydande. På fem år har försäljningen gått från 470 e-böcker i månaden till idag cirka 25 000. Under samma tidsperiod har utlåning av e-böcker på biblioteken gått från 7 600 i månaden till 130 000.

– Detta är en mycket rolig affär att göra. Elib har gjort ett viktigt pionjärarbete och lagt en bra grund till utvecklingen inom e-boksområdet i Sverige. Vi ser fram emot att både förvalta och utveckla Elib tillsammans med våra kunder, och förlagen som ju är kvar i bolaget, säger Joel Sommerfeldt, koncernchef och vd i Axiell Group.

Axiell Group tror på en positiv utveckling för e-bokhandeln i Sverige och ser fram emot att fortsätta vara en naturlig partner till alla förlag. I framtiden ser företaget möjligheter till betydelsefulla samarbeten med aktörer som Apple, Google och Amazon.

Den kommersiella e-boksmarknaden har med Elib som ledande distributör, växt under ordnade former, utan den omfattande piratkopiering eller de rättighetskonflikter som andra mediebranscher drabbats av under de senaste decenniernas digitalisering.

– Det faktum att Axiell förvärvar Elib är ett högt betyg på företagets insatser, säger Carl Hamilton från Piratförlaget, styrelseordförande i Elib. Nu är rätt tid för oss att lämna över till en ägare med stor teknikerfarenhet, stark ledning och rätt värderingar som kan möta de ökande kraven från en växande digital marknad.

Elib kommer att vara kvar i sin nuvarande form och ingå i Axiell Group AB. Eva Houltzén från Axiell Education & Media blir ny vd i Elib.

För mer information vänligen kontakta:

Från Axiell Group:

Joel Sommerfeldt, koncernchef och vd, mobil 0702-18 82 80

www.axiell.com

Från förlagen, säljarna:

Carl Hamilton, styrelseordförande Elib, mobil 0705-66 21 97

Om Axiell Group

Axiell Group är ett IT-bolag som har funnits i 30 år. Bolaget har specialiserat sig på att erbjuda tjänster till kultursektorn, arkiv, museer och bibliotek. De senaste åren har bolaget expanderat kraftigt och är idag en global aktör, som erbjuder avancerade skräddarsydda IT-tjänster till kunder i flera världsdelar. Ett av de stora affärsområdena i Sverige är tjänster till bibliotek, där bolaget har upparbetade och goda kontakter. Axiell Groups omsättning 2014 blev 405 miljoner kronor, en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Om Elib

Elib har 14 anställda och omsatte förra året drygt 60 miljoner kronor, en ökning i försäljning med 15 procent från året innan. Elib är ledande i Norden inom distribution av digitala böcker. Elib grundades år 2000 och har ägts gemensamt av Bonnierförlagen, Natur & Kultur, Norstedts förlagsgrupp och Piratförlaget. Elib arbetar med produktion och distribution av digitala böcker i olika former som e-böcker, digitala ljudböcker och strömmande ljudböcker. Uppdragsgivarna är bokförlag, internetbokhandlare och bibliotek.

Axiell Group

Axiell utvecklar, i nära samarbete med kunderna, tekniskt avancerade och innovativa lösningar till bibliotek, skolor, arkiv, museer och offentliga myndigheter. Över 1000 biblioteksorganisationer med flera tusen bibliotek använder Axiells bibliotekssystem och Axiell Arena, verktyget för det virtuella biblioteket. Axiells system för arkiv och museum används av över 2600 kunder i världen. Mer än 3 000 skolor använder Axiells system. Axiell Group, med huvudkontor i Lund, har 260 medarbetare och kontor i Sverige, Australien, Danmark, Finland, Kanada, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien, Tyskland och USA. Tillsammans utgör vi en av världens största företag inom dessa sektorer.


Summary: Nu säljer de stora svenska bokförlagen sitt e-boksföretag Elib till svenska IT-bolaget Axiell Group. Därmed får Elib en tekniktung ägare som kan ta utvecklingen av e-böcker vidare in i framtiden. Axiell köper 70 procent av bolaget. Förlagen Bonniers, Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget behåller 30 procent.
Publication Year:2015
Type of Material:Press Release
LanguageSwedish
Date Issued:March 19, 2015
Publisher:Axiell
Company:
Company: Axiell
Subject: Mergers and acquisitions
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/20681

LTG Bibliography Record number: 20681. Created: 2015-06-09 13:20:00; Last Modified: 2015-06-09 13:33:56.