Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: OCLC [November 14, 2014]

RLUK en OCLC breiden samenwerking uit

Sheffield, 14 november 2014 Ś OCLC en Research Libraries UK (RLUK), een consortium van de grootste onderzoeksinstellingen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, hebben vandaag een uitgebreidere samenwerking aangekondigd. Deze overeenkomst zal RLUK helpen bij het bereiken van de belangrijkste strategische doelstellingen voor gezamenlijk gedeeld collectiebeheer en discovery van bronnenmateriaal.

Het betreft een uitbreiding van het serviceaanbod ten opzichte van de huidige afspraken met betrekking tot catalogiseren. Bovendien kunnen leden van RLUK dankzij deze nieuwe overeenkomst hun bibliografische metadata in WorldCat, het belangrijkste datanetwerk van bibliotheekholdings en -services ter wereld, laden. Deze data zullen worden gebruikt om het bronnenmateriaal beter te begrijpen en vindbaar te maken. Dit geldt voor RLUK als geheel evenals voor de individuele leden van het consortium.

"Tot onze leden behoort een aantal van de meest vooraanstaande onderzoeksinstellingen ter wereld en hun unieke bronnenmateriaal," aldus Stella Butler, RLUK Chair. "Het sluit voor RLUK goed aan dat we hiervoor een unieke, internationale database als WorldCat gebruiken. Zo krijgen we veel nauwkeuriger inzicht in onze gezamenlijke collecties en kunnen we beter zien waar we aan de slag moeten om de onderzoekswereld beter te ondersteunen en de collecties van de leden effectiever te beheren."

Door de bibliografische data van de bibliotheekcollecties van RLUK in WorldCat te laden, wordt het mogelijk om binnen de groep analyses uit te voeren en het collectiebeheer beter te stroomlijnen. "Voor veel van onze leden betekent dit dat ze meer tijd en ruimte overhouden om zich te richten op alle andere prioriteiten waar onderzoeksbibliotheken mee te maken hebben. Bovendien krijgen ze zo een directer inzicht in waar de sterke en unieke punten van de individuele collecties zich bevinden binnen onze groep," aldus John MacColl, RLUK Vice Chair.

Bovendien zullen deze collecties veel beter vindbaar worden dankzij de samenwerkingen die OCLC heeft met allerlei verschillende zoekmachines. De impact van deze onderzoekscollecties en de toegang ertoe wordt zo enorm verbeterd.

"OCLC is blij dat wij onze participatie nu uitbreiden met RLUK," aldus Eric van Lubeek, Vice-President en Managing Director van OCLC EMEA en APAC. "Gezamenlijk collectiebeheer is de kern van het werk van OCLC. De RLUK-bibliotheken zullen hun collecties effectiever kunnen beheren en worden beter vindbaar via WorldCat."

RLUK krijgt ook toegang tot allerlei services die beschikbaar zijn via het OCLC WorldShare Platform, de open infrastructuur in de cloud waarmee applicaties van OCLC en andere serviceproviders voor bibliotheken kunnen worden ge´ntegreerd.

Over RLUK

RLUK is een consortium van grote onderzoeksbibliotheken in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hun doel is om invulling te geven aan de planning van onderzoeksbibliotheken en om bij te dragen aan de bredere kenniseconomie door middel van innovatieve projecten en services die waarde- en impactvergrotend zijn voor het onderzoeksproces en de opleiding van onderzoekers. De missie van RLUK ligt in de samenwerking tussen de leden en partners, op nationale en internationale schaal, om de visie van de moderne onderzoeksbibliotheek vorm te geven en te realiseren.

Over OCLC

Als organisatie zonder winstoogmerk levert OCLC diensten en voert onderzoek uit ten behoeve van bibliotheken, documentatiecentra van overheid en zorgsector, musea, archieven en andere culturele instellingen: geautomatiseerd catalogiseren, interbibliothecair lenen, elektronische content, conserveren, bibliotheekbeheer (lokaal, gehost of in de cloud) en online activiteiten. WorldCat.org, de rijkste bibliografische catalogus, het WorldShare-pakket en de Nederlandse gemeenschappelijke informatie-infrastructuur vormen de kern daarvan. OCLC is een samenwerkingsverband van lidbibliotheken, sinds 1967 bestuurd door en actief dankzij deze bibliotheken. Het publieke doel is de toegang te verbeteren tot de informatie die zij bieden en manieren te vinden om door samenwerking kosten te beperken.


Summary: OCLC en Research Libraries UK, een consortium van de grootste onderzoeksinstellingen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, hebben vandaag een uitgebreidere samenwerking aangekondigd. Deze overeenkomst zal RLUK helpen bij het bereiken van de belangrijkste strategische doelstellingen voor gezamenlijk gedeeld collectiebeheer en discovery van bronnenmateriaal.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:November 14, 2014
Publisher:OCLC
Company:
Company: OCLC
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/20113/rluk-en-oclc-breiden-samenwerking-uit

DocumentID: 20113 views: 4 Created: 2014-12-16 07:15:25 Last Modified: 2022-07-29 07:58:23.