Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: OCLC [July 10, 2014]

OCLC introduceert eServices op basis van WorldShare

Leiden, 10 juli 2014 ó Vandaag kondigt OCLC EMEA aan dat het een oplossing lanceert voor eServices, een pakket WorldShare-applicaties in de cloud dat bibliotheken helpt hun management, discovery en levering van eContent te stroomlijnen en te automatiseren.

"eContentbeheer blijft voor nieuwe uitdagingen zorgen. En de meeste traditionele technologie voor bibliotheken kan het tempo amper meer bijbenen," aldus Eric van Lubeek, Managing Director van OCLC EMEA. "Naarmate de kosten van elektronische collecties en de verwachtingen van gebruikers over de toegang tot eContent blijven toenemen, wordt het steeds belangrijker voor bibliotheken om deze bronmaterialen effectief te beheren."

Door onderling gekoppelde applicaties te bieden die betrekking hebben op elke fase van het werkproces voor elektronisch materiaal, maakt het eServices-pakket het mogelijk voor bibliotheken om hun systemen en processen te vereenvoudigen, zodat studenten, faculteitspersoneel en onderzoekers sneller bij elektronisch materiaal kunnen. Ongeacht waar ze beginnen te zoeken.

Dit nieuwe pakket is gecreŽerd naar aanleiding van het advies van de eResources Advisory Council (EAC) van OCLC. Dit orgaan bestaat uit vooraanstaande personen uit de bibliotheekbranche wereldwijd. De afgelopen 3 jaar zijn zij meermaals bijeen gekomen om de uitdagingen in kaart te brengen die het beheer van elektronisch bronmateriaal met zich meebrengen. Het werk van de EAC was tevens de basis voor het recent gepubliceerde rapport Meeting the e-Resources Challenge.

"Het beheer van eResources is vaak erg duur en soms zelf onmogelijk met sommige bestaande bibliotheeksystemen zelfs onmogelijk," aldus Dr. Klotz-Berendes, Bibliotheksleiter bij de Fachhochschule MŁnster, ťťn van de instellingen die deelneemt aan de pilottest van de eServices. "Het eServices-pakket van WorldShare biedt interessante mogelijkheden voor het ontwerpen van toekomstige werkprocessen met betrekking tot elektronisch materiaal. Het is belangrijk om efficiŽnte processen te ontwikkelen die minder resources vereisen en die bestaande of toekomstige diensten van externe providers kunnen integreren, bijvoorbeeld voor acquisitie in consortia. OCLC maakt gebruik van coŲperatief gedeelde informatie op het gebied van acquisitie- en licentiebeheer. Een aanpak die ik met open armen ontvang."

De applicaties van het WorldShare eServices-pakket zijn flexibel genoeg om als complete oplossing af te nemen. Bibliotheken die echter slechts bepaalde aspecten van het werkproces met betrekking tot elektronische bronnen naar de cloud willen overzetten, kunnen losse modules gebruiken, aansluitend bij hun individuele behoeften en mogelijkheden. Het instappakket biedt een geautomatiseerd model voor het onderhoud van eResources, waarmee licentiebeheer eenvoudiger wordt en het makkelijker wordt voor gebruikers om hen 24/7 naadloos toegang te geven tot eResources. Er zijn ook aanvullende opties, waarmee bibliotheken ook hun acquisitie- en discoveryprocessen voor eContent binnen hun instelling kunnen stroomlijnen.

De applicaties in de cloud die deel uitmaken van het eServices-pakket zijn gebaseerd op WorldCat, het meest uitgebreide netwerk van bibliotheekdata ter wereld. Dit betekent dat bibliotheken die gebruikmaken van het eServices-pakket profiteren van de voordelen van het netwerk bij het gezamenlijk gebruik van data, en gedeelde werkzaamheden en bronmaterialen. Hierdoor kunnen bibliotheken hun eResources een stuk efficiŽnter beheren en de online zichtbaarheid (en dus vindbaarheid) van deze collecties kunnen verbeteren.

Het eServices-pakket van WorldShare is nu beschikbaar voor bibliotheken in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Voor meer informatie, ga naar http://oclc.org/nl-NL/worldshare-e-services.html

Over OCLC

Als organisatie zonder winstoogmerk levert OCLC diensten en voert onderzoek uit ten behoeve van bibliotheken, documentatiecentra van overheid en zorgsector, musea, archieven en andere culturele instellingen: geautomatiseerd catalogiseren, interbibliothecair lenen, elektronische content, conserveren, bibliotheekbeheer (lokaal, gehost of in de cloud) en online activiteiten. WorldCat, de rijkste bibliografische catalogus, het WorldShare-pakket en de Nederlandse gemeenschappelijke informatie-infrastructuur vormen de kern daarvan. OCLC is een samenwerkingsverband van lidbibliotheken, sinds 1967 bestuurd door en actief dankzij deze bibliotheken. Het publieke doel is de toegang te verbeteren tot de informatie die zij bieden en manieren te vinden om door samenwerking kosten te beperken.


Summary: Vandaag kondigt OCLC EMEA aan dat het een oplossing lanceert voor eServices, een pakket WorldShare-applicaties in de cloud dat bibliotheken helpt hun management, discovery en levering van eContent te stroomlijnen en te automatiseren.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:July 10, 2014
Publisher:OCLC
Company:
Company: OCLC
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/19558

LTG Bibliography Record number: 19558. Created: 2014-07-12 14:31:00; Last Modified: 2014-07-12 14:31:15.