Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: EBSCO Information Services [June 12, 2014]

Plum Analytics breidt PlumX uit met toegangs- en rechtencontrole op organisatieniveau

Rijsenhout, 12 juni 2014 — Plum Analytics, een dochteronderneming van EBSCO, kondigt aan dat product PlumX vanaf nu toegang via Shibboleth ondersteunt. PlumX is het product dat een totaalbeeld van de impact van wetenschappelijk onderzoek biedt voor wetenschappers, informatiespecialisten, uitgevers en financiers. Met Shibboleth krijgen gebruikers door middel van zogenaamde Single Sign On toegang tot deze tool; wanneer zij ingelogd hebben op het netwerk van hun organisatie, wordt aan de hand van hun profiel automatisch gekeken of zij toegang behoren te hebben tot PlumX zodat er niet meer apart ingelogd hoeft te worden. Dankzij deze Single Sign On mogelijkheid krijgen gebruikers makkelijk en snel toegang en wordt ervoor gezorgd dat alleen daartoe gemachtigde gebruikers informatie in PlumX kunnen bijwerken.

PlumX is een dashboard waarop "alternative research metrics" (altmetrics – een vorm van waardebepaling van wetenschappelijke informatie waarbij naast standaardindicatoren over artikelen ook output in diverse andere vormen gemeten wordt) van een grote variëteit aan bronnen bij elkaar gevoegd worden. Het product biedt aan de hand van deze informatie een volledig beeld van de impact van een onderzoek. Plum Analytics heeft de architectuur, functionaliteiten en beveiliging van PlumX zeer weloverwogen aangepakt om een oplossing te kunnen ontwikkelen die voldoet aan de wensen van grote organisaties. Door de compatibiliteit van PlumX met Shibboleth wordt nu ook ondersteuning geboden voor deze veelgebruikte methode voor organisaties om gebruikers aan applicaties te koppelen.

Gebruik van Shibboleth zorgt er tevens voor dat er geïdentificeerd wordt welke gebruikers recht hebben om profielen van wetenschappers aan te passen. PlumX zorgt er bijvoorbeeld voor dat wetenschappers alleen hun eigen profiel kunnen bijwerken maar niet die van anderen. Ook andere geautoriseerde gebruikers, bijvoorbeeld vakreferenten, kunnen deze rechten toegewezen krijgen terwijl de opties waarmee aanpassingen gemaakt kunnen worden voor andere gebruikers afgeschermd zijn.

PlumX, in 2013 door Library Journal benoemd tot ‘most ambitious database', verzamelt onderzoeksinformatie in vijf categorieën: gebruik, mentions, captures, social media en citaten. De informatie wordt gehaald uit wat Plum Analytics ‘artifacts' noemt. Dit zijn naast artikelen ook andere bronnen, bijvoorbeeld blogposts, interviews en video's. De verzamelde informatie wordt op diverse manieren gepresenteerd, bijvoorbeeld door middel van visualisaties, dashboards en widgets. Plum Analytics is de enige organisatie die deze metrics samenvoegt en aan de hand daarvan maatwerkanalyses maakt voor onderzoeksorganisaties en uitgevers.

"Vanaf het begin was het al ons doel om een product te maken dat voldoet aan alle wensen van grote organisaties. De ondersteuning van Shibboleth is één manier waarop we aan deze wensen tegemoet komen. Het is niet alleen de methode die veel organisaties gebruiken om hun gebruikers aan systemen te koppelen; het is ook een veilige manier om ervoor te zorgen dat enkel daartoe gemachtigde gebruikers informatie kunnen bewerken,", aldus Andrea Michalek, President van Plum Analytics.

Voor meer informatie over PlumX en Plum Analytics kunt u kijken op www.plumanalytics.com.

Over Plum Analytics

Plum Analytics, opgericht in 2012, richt zich op moderne methodes voor het analyseren van de impact van wetenschappelijk onderzoek. Door de manier waarop Plum Analytics de "big data" die onstaan door de interactiviteit tussen mensen en wetenschappelijk onderzoek verzamelt en evalueert, biedt de organisatie oplossingen die complete en eigentijdse informatie geven over de invloed van wetenschappelijk onderzoek. Plum Analytics verzamelt informatie over onderzoek (altmetrics) uit meer dan 30 bronnen waaronder PLOS, PubMed en YouTube, en verdeelt deze informatie onder in vijf categorieën: gebruik, mentions, captures, social media en citaten. Het product PlumX is een dashboard waarop informatie over het wereldwijde gebruik van onderzoeksoutput weergegeven wordt, evenals de interactie met deze output en de communicatie erover. Voor meer informatie kunt u kijken op www.plumanalytics.com.

Over EBSCO Information Services

EBSCO Information Services (EBSCO) is wereldwijd toonaangevend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang. Het aanbod omvat onder meer EBSCONET, de totaaloplossing voor beheer van (elektronische) informatiebronnen, en EBSCOhost, 's werelds meest gebruikte online onderzoeksplatform waarop full-text databanken, abstract & index databanken, point-of-care medische tools, historische digitale archieven en e-books gehost worden. EBSCO biedt meer dan 375 databanken, 600.000 e-books en beheerdiensten voor ruim 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten. Dankzij een contentaanbod van tienduizenden full-text tijdschriften van gerenommeerde uitgevers ondersteunt EBSCO de onderzoekswensen van organisaties op allerlei vakgebieden (onder meer academisch, medisch, zakelijk, overheid). EBSCO is tevens leverancier van EBSCO Discovery Service (EDS), de zoekoplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige bibliotheekcollectie gezocht kan worden en waarin uitgebreidere indexering en meer full-text beschikbaar is dan in welke andere discovery-oplossing ook.


Summary: Plum Analytics, een dochteronderneming van EBSCO, kondigt aan dat product PlumX vanaf nu toegang via Shibboleth ondersteunt. PlumX is het product dat een totaalbeeld van de impact van wetenschappelijk onderzoek biedt voor wetenschappers, informatiespecialisten, uitgevers en financiers. Met Shibboleth krijgen gebruikers door middel van zogenaamde Single Sign On toegang tot deze tool; wanneer zij ingelogd hebben op het netwerk van hun organisatie, wordt aan de hand van hun profiel automatisch gekeken of zij toegang behoren te hebben tot PlumX zodat er niet meer apart ingelogd hoeft te worden. Dankzij deze Single Sign On mogelijkheid krijgen gebruikers makkelijk en snel toegang en wordt ervoor gezorgd dat alleen daartoe gemachtigde gebruikers informatie in PlumX kunnen bijwerken.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:June 12, 2014
Publisher:EBSCO Information Services
Company:
Company: EBSCO Information Services
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/19528

LTG Bibliography Record number: 19528. Created: 2014-07-01 11:12:57; Last Modified: 2014-07-01 11:13:52.