Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: EBSCO Information Services [June 24, 2014]

Grafische weergave van onderzoeksimpact met Plum Print van Plum Analytics

Rijsenhout, 24 juni 2014 — Plum Analytics, een dochteronderneming van EBSCO, introduceert een nieuwe manier om de impact van wetenschappelijk onderzoek te illustreren. De zogenaamde ‘Plum Print' toont op visuele wijze aan de hand van gegevens uit PlumX de impact van een bepaald onderzoeksartifact (bijvoorbeeld een artikel of presentatie). Deze waardevolle informatie wordt duidelijk en in één overzicht gepresenteerd.

De Plum Print geeft vijf cirkels weer die voor de waarde-indicatoren zoals die in PlumX bijgehouden worden staan: gebruik, mentions, captures, social media en citaten. De grootte van de cirkels geeft het aantal metrics per indicator weer, waardoor snel gezien kan worden hoe deze categorieën zich tot elkaar verhouden voor het betreffende onderzoek. Er kan meer informatie over de metrics per categorie bekeken worden door met de muis over de Plum Print te gaan.

Andrea Michalek, President van Plum Analytics, geeft aan dat de Plum Print helpt de grote hoeveelheid metrics inzichtelijk en betekenisvol te maken. "Ons doel is metrics te verzamelen en op een manier te presenteren waarop het gemakkelijker is de complexe dataset te begrijpen. Door het gebruik van visualisatietools zoals de Plum Print is het simpel om door de datasets te navigeren en de waarde te begrijpen."

De toevoeging van de Plum Print is niet de enige vernieuwing in PlumX. De artifactspagina is tevens aangepast om de overzichtelijkheid van de impactinformatie nog verder te vergroten. De verzamelde metrics worden op verschillende manieren getoond, bijvoorbeeld door middel van datavisualisaties als de "sunburst"-weergave die gebruikt wordt om de output, dashboards en widgets van een specifieke wetenschapper te presenteren.

Plum Analytics is de enige organisatie die deze metrics samenvoegt en aan de hand daarvan maatwerkanalyses maakt voor onderzoeksorganisaties en uitgevers. Voor meer informatie over PlumX en Plum Analytics kunt u kijken op http://www.plumanalytics.com.

Over Plum Analytics

Plum Analytics, opgericht in 2012, richt zich op moderne methodes voor het analyseren van de impact van wetenschappelijk onderzoek. Door de manier waarop Plum Analytics de "big data" die onstaan door de interactiviteit tussen mensen en wetenschappelijk onderzoek verzamelt en evalueert, biedt de organisatie oplossingen die complete en eigentijdse informatie geven over de invloed van wetenschappelijk onderzoek. Plum Analytics verzamelt informatie over onderzoek (altmetrics) uit meer dan 30 bronnen waaronder PLOS, PubMed en YouTube, en verdeelt deze informatie onder in vijf categorieën: gebruik, mentions, captures, social media en citaten. Het product PlumX is een dashboard waarop informatie over het wereldwijde gebruik van onderzoeksoutput weergegeven wordt, evenals de interactie met deze output en de communicatie erover. Voor meer informatie kunt u kijken op www.plumanalytics.com.

Over EBSCO Information Services

EBSCO Information Services (EBSCO) is wereldwijd toonaangevend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang. Het aanbod omvat onder meer EBSCONET, de totaaloplossing voor beheer van (elektronische) informatiebronnen, en EBSCOhost, 's werelds meest gebruikte online onderzoeksplatform waarop full-text databanken, abstract & index databanken, point-of-care medische tools, historische digitale archieven en e-books gehost worden. EBSCO biedt meer dan 375 databanken, 600.000 e-books en beheerdiensten voor ruim 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten. Dankzij een contentaanbod van tienduizenden full-text tijdschriften van gerenommeerde uitgevers ondersteunt EBSCO de onderzoekswensen van organisaties op allerlei vakgebieden (onder meer academisch, medisch, zakelijk, overheid). EBSCO is tevens leverancier van EBSCO Discovery Service (EDS), de zoekoplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige bibliotheekcollectie gezocht kan worden en waarin uitgebreidere indexering en meer full-text beschikbaar is dan in welke andere discovery-oplossing ook.


Summary: Plum Analytics, een dochteronderneming van EBSCO, introduceert een nieuwe manier om de impact van wetenschappelijk onderzoek te illustreren. De zogenaamde ‘Plum Print’ toont op visuele wijze aan de hand van gegevens uit PlumX de impact van een bepaald onderzoeksartifact (bijvoorbeeld een artikel of presentatie). Deze waardevolle informatie wordt duidelijk en in één overzicht gepresenteerd.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:June 24, 2014
Publisher:EBSCO Information Services
Company:
Company: EBSCO Information Services
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/19526

LTG Bibliography Record number: 19526. Created: 2014-07-01 11:07:33; Last Modified: 2014-07-01 11:08:28.