Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: EBSCO Information Services [July 1, 2014]

EBSCO ondersteunt aanbevelingen Open Discovery Initiative (ODI)

Rijsenhout, 1 juli 2014 — EBSCO Information Services (EBSCO) staat volledig achter de aanbevelingen van de werkgroep van het Open Discovery Initiative (ODI) met betrekking tot best practices voor discovery-oplossingen. EBSCO heeft deelgenomen aan het ODI-comité en de gedefinieerde aanbevelingen zijn in lijn met EBSCO's beleid voor het delen van metadata en leverancierssamenwerkingen.

Het Open Discovery Initiative zet diverse doelstellingen uiteen over het delen van metadata, eerlijk en objectief linken vanuit discovery tools naar uitgeverscontent en het leveren van gebruiksstatistieken. EBSCO volgt al deze doelstellingen. Op het gebied van het delen van metadata roept ODI contentleveranciers op om kernmetadata beschikbaar te stellen aan leveranciers van discovery-oplossingen, inclusief onderliggende full-text / originele content voor indexeringsdoeleinden.

In het ODI-rapport wordt apart gesproken over Abstract & Index (A&I) bronnen, waarbij erkend wordt dat de opname van data van deze bronnen in discovery tools enkele complexe zaken met zich meebrengt en daarom om een aparte behandeling vraagt. Er wordt tevens verwezen naar een document van het NFAIS genaamd ‘Recommended Practices: Discovery Services' waarin A&I-bronnen op een vergelijkbare manier worden gezien en waarin wordt benadrukt dat er risico's verbonden zijn aan het incorrecte gebruik van onderwerpindexen in ranking algoritmes, dat er kwesties zijn rondom het samenvoegen van records waarmee rekening gehouden dient te worden etc.

ODI stelt daarom voor dat een mogelkijke volgende stap kan zijn om hier verder gedetailleerd onderzoek naar te doen en specifieke zaken en behoeften van A&I-leveranciers te identificeren, zodat naar aanleiding daarvan gekeken kan worden hoe discovery-leveranciers deze zaken kunnen aanpakken. EBSCO staat achter dit voorstel voor verder onderzoek, zoals reeds aangegeven in sectie III van haar beleid voor het delen van metadata.

EBSCO heeft de intentie gesprekken aan te blijven gaan met mogelijke samenwerkingspartners om te bewerkstelligen dat haar content in discovery tools van andere leveranciers beschikbaar gemaakt kan worden. Ook blijven we samenwerking voor gestroomlijnde integratie van OPAC-functionaliteiten in discovery services stimuleren.

Todd Carpenter, Executive Director van NISO, over EBSCO's steun voor de aanbevelingen van ODI: "EBSCO is al lange tijd voorstander van NISO en begrijpt het belang van de ontwikkeling en de implementatie van standaarden. We stellen de actieve deelname van medewerkers van EBSCO aan de verschillende initiatieven van NISO, waaronder ODI, zeer op prijs. EBSCO's recent geďntroduceerde beleid voor het delen van metadata past binnen de doelstellingen van ODI en vormt een belangrijke stap naar verbeterde samenwerking tussen leveranciers en daarmee betere service voor bibliotheken en eindgebruikers."

Scott Bernier, Senior Vice President bij EBSCO en deelnemer aan ODI, denkt dat het werk van het ODI-comité een positieve uitwerking zal hebben op alle partijen in de informatiewereld: "We vinden deze ontwikkelingen zeer positief en kijken er naar uit verdere samenwerkingsverbanden aan te gaan en met partnerleveranciers de ODI-aanbevelingen op te volgen. We zullen binnenkort meer informatie geven over de overige aspecten van aanbevelingen van ODI."

Over EBSCO Information Services

EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 6.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service (EDS) is de zoekoplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 550.000 e-books.


Summary: EBSCO Information Services staat volledig achter de aanbevelingen van de werkgroep van het Open Discovery Initiative (ODI) met betrekking tot best practices voor discovery-oplossingen. EBSCO heeft deelgenomen aan het ODI-comité en de gedefinieerde aanbevelingen zijn in lijn met EBSCO’s beleid voor het delen van metadata en leverancierssamenwerkingen.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:July 1, 2014
Publisher:EBSCO Information Services
Company:
Company: EBSCO Information Services
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/19524

LTG Bibliography Record number: 19524. Created: 2014-07-01 11:03:04; Last Modified: 2014-07-01 11:04:21.