Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: OCLC [February 14, 2014]

UKB stapt over op het OCLC WorldShare Platform

Leiden, 13 februari 2014 Ė Vandaag kondigen het samenwerkingsverband UKB en OCLC aan dat ze tijdens een bijzondere vergadering in Utrecht de consortiumovereenkomst hebben getekend voor de overgang van de informatie-infrastructuur van de Nederlandse universiteitsbibliotheken naar het OCLC WorldShare Platform.

Deze baanbrekende stap van UKB betekent dat zijn leden (alle universiteitsbibliotheken in Nederland en de Koninklijke Bibliotheek) de Nederlandse werkwijze op het gebied van catalogiseren, interbibliothecair lenen en discovery direct kunnen integreren in het wereldwijde netwerk. Dit betekent dat hun workflows en IT-infrastructuur geoptimaliseerd kunnen worden. WorldShare biedt een open aanpak in de cloud voor het delen van metadata, applicaties en innovaties, waardoor bibliotheekconsortia op nationaal en regionaal niveau kunnen samenwerken. Tevens kunnen zij internationaal de handen ineen slaan om hun online zichtbaarheid te vergroten en profiteren van de besparingen dankzij wereldwijde samenwerking.

De nieuwe overeenkomst moet een essentiŽle bijdrage leveren aan de rol die UKB nu en in de toekomst wil vervullen in de wereld van de wetenschappelijke informatievoorziening.

De overstap van de huidige nationale gezamenlijke informatie infrastructuur (GII) naar de internationale omgeving van WorldShare maakt het voor UKB mede mogelijk deze voornemens te realiseren.

De overgang van UKB naar de nieuwe infrastructuur heeft geen invloed op de lopende afspraken met betrekking tot de huidige Nederlandse infrastructuur die in GII-verband gelden.

"Onze gebruikers acteren op het web. Dit contract met OCLC zorgt ervoor dat bibliotheekservices maximaal kunnen integreren met hun workflows," aldus Anja Smit, voorzitter van het dagelijks bestuur van UKB. "Zo creŽren we de optimale digitale wetenschappelijke informatievoorziening van de toekomst!"

"OCLC is trots op de nieuwe overeenkomst met UKB. Dit is een belangrijke stap voor ons in de realisatie van de WorldShare-strategie van OCLC", zegt Eric van Lubeek, Managing Director OCLC EMEA. "Het komende transitietraject zal een voorbeeld zijn voor andere bibliotheken en bibliotheekconsortia, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. We staan met UKB aan de vooravond van een vernieuwend, maar ook complex traject en zullen samen met de betrokken bibliotheken de transitie naar WorldShare vorm gaan geven."

Twaalf van de dertien UKB-leden en de Koninklijke Bibliotheek hebben de overeenkomst getekend, de bibliotheek van de TU Eindhoven sluit op dit moment niet aan.

Over UKB

UKB is het samenwerkingsverband van de dertien universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek dat in 1977 is opgericht. UKB is gevestigd in de bibliotheek waar het secretariaat wordt gevoerd. Het doel is de bevordering van de nationale wetenschappelijke informatievoorziening door samenwerking tussen de aangesloten bibliotheken, samenwerking met andere daarvoor in aanmerking komende universitaire verbanden, samenwerking met andere bibliotheekverbanden en belangenbehartiging bij overheden en de VSNU.

Over OCLC

Als organisatie zonder winstoogmerk levert OCLC diensten en voert onderzoek uit ten behoeve van bibliotheken, documentatiecentra van overheid en zorgsector, musea, archieven en andere culturele instellingen: geautomatiseerd catalogiseren, interbibliothecair lenen, elektronische content, conserveren, bibliotheekbeheer (lokaal, gehost of in de cloud) en online activiteiten. WorldCat, de rijkste bibliografische catalogus, het WorldShare-pakket en de Nederlandse gemeenschappelijke informatie-infrastructuur vormen de kern daarvan. OCLC is een samenwerkingsverband van lidbibliotheken, sinds 1967 bestuurd door en actief dankzij deze bibliotheken. Het publieke doel is de toegang te verbeteren tot de informatie die zij bieden en manieren te vinden om door samenwerking kosten te beperken.


Summary: Vandaag kondigen het samenwerkingsverband UKB en OCLC aan dat ze tijdens een bijzondere vergadering in Utrecht de consortiumovereenkomst hebben getekend voor de overgang van de informatie-infrastructuur van de Nederlandse universiteitsbibliotheken naar het OCLC WorldShare Platform.
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:February 14, 2014
Publisher:OCLC
Company:
Company: OCLC
Products: WorldShare Management Services
Libraries: UKB Consortium
Subject: System announcements -- selection
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/18942

LTG Bibliography Record number: 18942. Created: 2014-02-14 10:16:17; Last Modified: 2014-02-14 10:16:38.