Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: OCLC [September 5, 2013]

The Alberta Library kiest groepscatalogus van OCLC als regionale discovery-tool

Leiden, 5 september 2013 Ė De bibliotheek van Alberta (afgekort "TAL", voor The Alberta Library), een consortium van 49 openbare, speciale, universitaire, hogeschools- en technische instellingsbibliotheken, heeft gekozen voor een groepscatalogusoplossing van OCLC als regionale discovery-tool. De lancering van deze oplossing, genaamd TAL Online, staat gepland voor oktober 2013. Inwoners van de staat Alberta kunnen dan 25 miljoen items vinden in de nieuwe centrale catalogus.

TAL licentieerde de groepscatalogus, die wordt aangedreven door OCLC's WorldCat, met behulp van een regionaal technologiefonds van de staat Alberta voor openbare bibliotheken. TAL Online dient primair als instrument voor het vinden van bibliografisch bronmateriaal voor inwoners van Alberta die op zoek zijn naar items in bibliotheken in die staat. DrieŽntwintig nieuwe bibliotheken maken nu gebruik van de catalogiseerdiensten van OCLC.

Dankzij de catalogus wordt interbibliothecair lenen eenvoudiger voor gelicentieerde eContent door bibliotheekbronnen beschikbaar te stellen via online zoekmachines en sociale medianetwerken. Het project profiteert volledig van OCLC's VDX-systeem dat al gelicentieerd is voor openbare bibliotheken in Alberta. Gebruikers kunnen materialen die ze in TAL Online vinden, eenvoudig aanvragen bij een andere openbare of wetenschappelijke bibliotheek in de staat.

"Door OCLC Controlenummers op te nemen in de bibliotheekrecords om deeplinking mogelijk te maken en onze holdings in WorldCat te onderhouden, stelt de catalogus onze gebruikers in staat om ons bronmateriaal via de bekende organische zoekprocessen te vinden," aldus Jason Openo, Alberta Public Library Electronic Network (APLEN).

"VDX is een interbibliothecair leensysteem. Consortia en groepen bibliotheken kunnen een VDX-licentie afnemen om zelf een systeem op te zetten voor hun land, regio of consortium," aldus Daniel Boivin, Executive Director, OCLC Canada, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. "VDX maakt gebruik van WorldCat om gebruikers toegang te geven tot meer dan 2 miljard holdings van de ruim 25.000 leden van OCLC. Van de WorldCat-applicatie op Facebook tot onze samenwerkingen met partnersites als Goodreads en DOGObooks Ė OCLC en zijn partnerorganisaties werken er samen aan om informatiezoekers diverse manieren te bieden om waardevolle bibliotheekbronnen op internet te kunnen vinden."

WorldCat is de rijkste online database van bibliotheekbronnen ter wereld. In mei 2013 werd de 2 miljardste holding via een geautomatiseerd proces aangemaakt door een lid van TAL, namelijk de University of Alberta Libraries in Edmonton. De WorldCat-interface is beschikbaar in 12 talen, inclusief Engels, Frans en Nederlands. Zoekresultaten worden getoond voor bibliotheken in de buurt die over het item beschikken, van dichtstbijzijnde bibliotheek tot bibliotheken verder weg.

In oktober 2013 zal de heer Openo tijdens de Netspeed 2013-conferentie in Calgary ingaan op het selectieproces van TAL, de hindernissen en successen bespreken waar ze bij de implementatie tegenaan zijn gelopen en demonstreren hoe de nieuwe catalogus bibliotheekcollecties naar boven haalt via sociale netwerken.

Over The Alberta Library

The Alberta Library (TAL) is een bekroond consortium van 49 lidbibliotheken op ruim 300 locaties dat als missie heeft gemeenschappen te versterken door middel van samenwerking. De leden zijn onder andere openbare, speciale, universitaire, hogeschools- en technische instellingsbibliotheken. TAL is het resultaat van een bibliotheekgemeenschap die samenkomt om betere manieren te zoeken voor het leveren van diensten. Ze zijn internationaal erkend voor hun samenwerking en innovatie. TAL biedt verschillende diensten en voert de administratie voor het Online Reference Centre (ORC). Meer informatie over TAL Online vindt u op http://www.thealbertalibrary.ab.ca/.

Over OCLC

OCLC is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk met dezelfde principes en idealen als onze leden. Alles wat wij doen staat ten dienste van ons publieke doel om inzicht, impact en meer efficiŽntie te genereren. Onze leden bestaan uit wetenschappelijke en openbare bibliotheken, documentatiecentra, musea, archieven en andere culturele instellingen. OCLC is een wereldwijd opererende organisatie, die in 1967 in Dublin, VS, werd opgericht. Momenteel maken 25.900 bibliotheken in 170 landen gebruik van de diensten van OCLC. Samen met zijn leden creŽert OCLC WorldCat, de rijkste bibliografische catalogus ter wereld met meer dan 2 miljard records. WorldCat kan online worden gevonden op WorldCat.org. Voor meer informatie, ga naar de website van OCLC.


Summary: De bibliotheek van Alberta (afgekort "TAL", voor The Alberta Library), een consortium van 49 openbare, speciale, universitaire, hogeschools- en technische instellingsbibliotheken, heeft gekozen voor een groepscatalogusoplossing van OCLC als regionale discovery-tool. De lancering van deze oplossing, genaamd TAL Online, staat gepland voor oktober 2013. Inwoners van de staat Alberta kunnen dan 25 miljoen items vinden in de nieuwe centrale catalogus.
Publication Year:2013
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:September 5, 2013
Publisher:OCLC
Company:
Company: OCLC
Products: WorldCat Local
Subject: System announcements -- selection
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/18426/the-alberta-library-kiest-groepscatalogus-van-oclc-als-regionale-discovery-tool

DocumentID: 18426 views: 31 Created: 2013-10-09 08:30:03 Last Modified: 2022-12-02 06:35:19.