Library Technology Guides

Current News Service and Archive

Press Release: OCLC [October 1, 2013]

Huijsmans en Kuijpers Automatisering

Met ingang van 1 oktober neemt OCLC de aandelen HKA over. OCLC, een grote internationale organisatie die wereldwijd bibliotheekdiensten aanbiedt en bij klanten van HKA vooral bekend is als partij achter de GGC, het IBL en Worldcat, versterkt hiermee vooral haar positie als aanbieder van diensten aan Openbare Bibliotheken in Nederland. Door de kennis van HKA over openbare bibliotheken samen te voegen met de cloud-technieken van OCLC kan de volgende generatie bibliotheeksystemen worden ontwikkeld. Deze stap is niet alleen belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze klanten. Zij kunnen de komende jaren gaan profiteren van de nieuwe dienstverlening en producten van deze samenwerking.

Zie hieronder het persbericht:

OCLC en HKA gaan samen verder

Leiden, 1 oktober 2013  OCLC neemt per 1 oktober de aandelen van Huijsmans en Kuijpers Automatisering B.V. (HKA) over. HKA is een Nederlandse organisatie die automatiseringssystemen voor bibliotheken, onderwijsinstellingen en culturele organisaties ontwikkelt, implementeert en beheert.

Dankzij de samenwerking met HKA, dat de Wise-productlijn levert, worden de bibliotheekdiensten van OCLC in Nederland uitgebreid en verbeterd. OCLC beheert momenteel de infrastructuur voor interbibliothecair lenen voor de meerderheid van de Nederlandse bibliotheken en biedt catalogiseerdiensten aan via het GGC (Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem) en het wereldwijd gezamenlijk gedeelde catalogiseersysteem WorldCat. Medewerkers van OCLC en HKA zullen vanaf nu samenwerken om de ontwikkeling en levering van innovatieve bibliotheekdiensten te versnellen.

De expertise van het HKA-team en de kwaliteitsdiensten die zij leveren zijn een belangrijke ondersteuning voor bibliotheken in Nederland, aldus Skip Prichard, OCLC President en CEO. De wijze waarop HKA de klanten bedient met innovatieve oplossingen past perfect bij het samenwerkingsverband OCLC. Samen zullen we werken aan de uitbreiding en groei van onze diensten ten behoeve van onze missie om effectiviteit en meerwaarde te creŽren voor de lidbibliotheken in Nederland en elders.

Het team van HKA (29 medewerkers) zal vanuit de vestigingen in Paterswolde en Oss de openbare bibliotheken blijven bedienen. De Wise-productlijn, inclusief bicatWise, zal de komende jaren verder onderhouden en ontwikkeld worden. Voor de toekomst wordt uiteraard onderzocht welke kansen er zijn om ten behoeve van de gezamenlijke klantenkring cloud-oplossingen geÔntegreerd te gaan ontwikkelen.

Bij HKA zijn we erg trots dat we onderdeel zijn geworden van OCLC, aldus Henk Kuijpers, directeur HKA. Door de kennis van HKA over openbare bibliotheken samen te voegen met de cloud-technieken van OCLC kan de volgende generatie bibliotheeksystemen worden ontwikkeld. Deze stap is niet alleen belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze klanten. Zij kunnen de komende jaren gaan profiteren van de nieuwe dienstverlening en producten van deze samenwerking.

Henk Kuijpers, Jos Huijsmans en Paul Lucassen blijven aan als directeur van HKA.

HKA heeft hoogwaardige producten en diensten gecreŽerd en heeft een uitstekende reputatie in de Nederlandse bibliotheekwereld, aldus Eric van Lubeek, managing director van OCLC EMEA. We zijn verheugd om samen met HKA nieuwe oplossingen te kunnen bieden aan zowel de academische als openbare bibliotheken.

Over HKA

Huijsmans en Kuijpers Automatisering BV (HKA) ontwikkelt, implementeert en beheert IT-systemen voor bibliotheken, educatieve en culturele organisaties. Momenteel maakt 60% van de Openbare Bibliotheken in Nederland gebruik van het Wise-systeem. Daarnaast heeft HKA de laatste jaren een aantal theaters en een groot aantal scholen mogen verwelkomen als klant. Meer informatie vindt u op http://www.bicat.com.

Over OCLC

http://www.oclc.org/nl-NL/home.htm is een samenwerkingsverband zonder winstoogmerk. We delen dezelfde principes en idealen als onze leden. Alles wat wij doen staat ten dienste van ons publieke doel om inzicht, impact en meer efficiŽntie te genereren. Onze leden bestaan uit wetenschappelijke en openbare bibliotheken, documentatiecentra, musea, archieven en andere culturele instellingen. OCLC is een wereldwijd opererende organisatie, die in 1967 in Dublin, VS, werd opgericht. Momenteel maken 25.900 bibliotheken in 170 landen gebruik van de diensten van OCLC. Samen met zijn leden creŽert OCLC WorldCat, de rijkste bibliografische catalogus ter wereld met meer dan 2 miljard records. WorldCat kan online worden gevonden op www.worldcat.org.


Summary: Met ingang van 1 oktober neemt OCLC de aandelen HKA over. OCLC, een grote internationale organisatie die wereldwijd bibliotheekdiensten aanbiedt en bij klanten van HKA vooral bekend is als partij achter de GGC, het IBL en Worldcat, versterkt hiermee vooral haar positie als aanbieder van diensten aan Openbare Bibliotheken in Nederland. Door de kennis van HKA over openbare bibliotheken samen te voegen met de cloud-technieken van OCLC kan de volgende generatie bibliotheeksystemen worden ontwikkeld. Deze stap is niet alleen belangrijk voor ons, maar zeker ook voor onze klanten. Zij kunnen de komende jaren gaan profiteren van de nieuwe dienstverlening en producten van deze samenwerking.
Publication Year:2013
Type of Material:Press Release
LanguageDutch
Date Issued:October 1, 2013
Publisher:OCLC
Company:
Company: OCLC
Subject: Mergers and acquisitions
Permalink: https://librarytechnology.org/pr/18370

LTG Bibliography Record number: 18370. Created: 2013-10-01 06:34:17; Last Modified: 2013-10-01 06:36:11.