Library Technology Guides

Document Repository

Axiell förvärvar norskt bolag

Press Release: Axiell [January 28, 2019]

28 januari, 2019 -- Axiell, som är en global leverantör för IT-lösningar till kultursektorn som folkbibliotek, skolor, museer och arkiv, förvärvar nu norska Bibliotekenes IT-senter (Bibits), Bibliotekscentrum Sverige AB samt Open Library Solutions (OLS) med biblioteksplattformarna Mikromarc och Saga. Genom köpet får Axiell samarbete med ytterligare 2000 bibliotek och 300 kommuner i Norge, Sverige och Finland. Förväret medför att Axiell kan stärka utvecklingen mot att ge biblioteken tillgång till världens modernaste biblioteksplattform.

Förvärvet innebär att Axiells möjligheter att investera i nya lösningar stärks ytterligare och kunderna får goda möjligheter att involveras och följa med på den digitala utvecklingsresa som alltmer efterfrågas av både biblioteksmarknaden och låntagarna. Nu innebär detta i praktiken dock ingen förändring för de svenska kunderna, utan alla de befintliga bibliotekssystemen kommer att supportas som tidigare.

- Biblioteksmarknaden konsolideras globalt och det drivs av att det finns få aktörer som kan göra de betydande investeringar i mjukvara som behövs för att betjäna denna marknad på ett innovativt sätt. Genom förvärvet fortsätter vi på inslagen väg, att etablera Quria, världens modernaste bibliotekstjänstplattform. Vi är glada över våra nya kunder och välkomnar varmt ytterligare medarbetare till Axiell, säger Joel Sommerfeldt, vd och koncernchef för Axiell Group.

Axiell har utökat sin verksamhet kontinuerligt och detta är det tjugonde företaget som bolaget tar in i företagsfamiljen. Koncernen har 8 000 kunder i 55 länder och bibliotekarier och skolbibliotekarier använder Axiells lösningar för att betjäna sina låntagare och elever.

- Bibliotek och skolor är viktiga komponenter i ett demokratiskt och öppet samhälle. Behovet och kraven ändras dock och därmed behövs ett teknikskifte till moderna lösningar. Jag är glad att kunna fortsätta att ta hand om våra kunder som Axiellanställd och se till att biblioteken på bästa sätt kan möta utvecklingen i samhället och skapa mervärde för sina låntagare och besökare. Förvärvet kommer att ge Bibits-kunderna tillgång till moderna lösningar samtidigt som de behåller relationerna, kompetensen och närvaron av Bibits organisation, säger Kjetil Hillestad, vd för Bibits.

Bibliotekstjänstplattformen Quria, som är ett resultat av den investering i modern molnbaserad teknik som Axiell har gjort, kommer att erbjudas till nya och befintliga kunder när de är redo för den. Plattformen används redan i Norge, Schweiz och Tyskland. Quria ger helt nya möjligheter till hantering av både tryckta och digitala resurser i biblioteksbeståndet. Dessutom är hela kommunikationsprocessen med låntagare och besökare integrerad.

Om Axiell

Axiell erbjuder bibliotek, skolor, arkiv, museer och myndigheter tekniskt avancerade och innovativa IT-lösningar som utvecklats i nära samarbete med kunder i 55 länder. Mer än 3300 bibliotek och tusentals filialer använder ett av Axiells bibliotekssystem

och Axiell Arena, verktyget för det digitala biblioteket. Systemen för arkiv, bibliotek och museer används av över 3400 kulturinstitutioner över hela världen och dessutom använder fler än 4300 skolor Axiells skolsystem. Axiell Group, med huvudkontor i Lund, har fler än 300 anställda baserat på 28 kontor i Sverige, Australien, Abu Dhabi, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Storbritannien, Tyskland, och USA. Tillsammans utgör vi en av världens största företag inom vår sektor. För mer information om oss och våra produkter, besök www.axiell.se.

Permalink:  
View Citation
Publication Year:2019
Type of Material:Press Release
Language Swedish
Issue:January 28, 2019
Publisher:Axiell
Company: Axiell
Subject: Mergers and acquisitions
Record Number:24012
Last Update:2023-12-08 16:44:05
Date Created:2019-02-15 07:28:35
Views:93