Library Technology Guides

Document Repository

Anet en OCLC tekenen eerste groepsovereenkomst in BelgiŽ voor WorldCat

Press Release: OCLC [July 18, 2014]

Leiden, 18 juli 2014 Ė Het Anet-bibliotheeknetwerk van 20 wetenschappelijke bibliotheken in de regio Antwerpen en Limburg heeft een overeenkomst gesloten met OCLC om de volledige Anet-catalogus (van circa 2 miljoen records) toe te voegen aan WorldCat. Anet is daarmee het eerste bibliotheekconsortium dat content zal bijdragen aan WorldCat.

WorldCat bestaat uit een set databases die gezamenlijk het meest uitgebreide netwerk van data over bibliotheekcollecties en Ėdiensten ter wereld omvat. De data in WorldCat worden bijgedragen, onderhouden en gezamenlijk gedeeld door circa 70.000 bibliotheken wereldwijd. OCLC onderhoudt en verbetert deze data. WorldCat vormt de basis voor verschillende diensten van OCLC en partners.

Het Anet-consortium draagt al sinds 1985 zorg voor het gezamenlijk catalogiseren en onderhouden van de eigen collecties met behulp van de bibliotheektechnologie die is ontwikkeld en wordt gehost door de Universiteit Antwerpen. Hun voornaamste doel van deze overeenkomst is om de online zichtbaarheid van hun collecties te vergroten. Informatiezoekers beginnen hun zoektocht op internet vaak via zoekmachines als Yahoo! en Google. OCLC zorgt dat de data in WorldCat via syndicatie met deze kanalen beschikbaar komt, waardoor de zichtbaarheid, effectiviteit en het gebruik van bibliotheken, hun collecties en diensten worden vergroot.

"De meeste collecties van de Anet-bibliotheken zijn voornamelijk algemeen van aard en gericht op de behoeften van onderzoek en onderwijs, maar een aantal ervan (vooral die met oude en zeldzame boeken) zijn behoorlijk uniek," aldus Trudi Noordermeer, directeur van de Antwerpse universiteitsbibliotheek. "Wij willen dat onderzoekers uit de hele wereld zich bewust worden van onze materialen en het zou mooi zijn als de volledige onderzoeksgemeenschap er toegang toe kan krijgen. Wij zien de mogelijkheid om onze metadata bij te dragen aan WorldCat als een fantastische manier om dit doel te bereiken. Bovendien ontstaan er door de linked data-strategie van OCLC prachtige mogelijkheden om nieuwe discovery-diensten te ontwikkelen aan de hand van gekoppelde datasets van OCLC, zoals VIAF en WorldCat Works."

"De toetreding van Anet is een belangrijke ontwikkeling naar nauwere samenwerking met Belgische bibliotheken" aldus Eric van Lubeek, Managing Director OCLC EMEA. "Als samenwerkingsverband werken we voortdurend aan het vergroten van de zichtbaarheid van bibliotheekcollecties op internet, waar onze gebruikers zijn. Wij kijken uit naar samenwerking met Anet om deze doelstelling verder vorm te geven."

Over OCLC

Als organisatie zonder winstoogmerk levert OCLC diensten en voert onderzoek uit ten behoeve van bibliotheken, documentatiecentra van overheid en zorgsector, musea, archieven en andere culturele instellingen: geautomatiseerd catalogiseren, interbibliothecair lenen, elektronische content, conserveren, bibliotheekbeheer (lokaal, gehost of in de cloud) en online activiteiten. WorldCat, de rijkste bibliografische catalogus, het WorldShare-pakket en de Nederlandse gemeenschappelijke informatie-infrastructuur vormen de kern daarvan. OCLC is een samenwerkingsverband van lidbibliotheken, sinds 1967 bestuurd door en actief dankzij deze bibliotheken. Het publieke doel is de toegang te verbeteren tot de informatie die zij bieden en manieren te vinden om door samenwerking kosten te beperken.

Permalink:  
View Citation
Publication Year:2014
Type of Material:Press Release
Language Dutch
Issue:July 18, 2014
Publisher:OCLC
Company: OCLC
Record Number:20116
Last Update:2023-11-22 02:16:17
Date Created:2014-12-16 08:21:09
Views:44