Library Technology Guides

Document Repository

Web 2.0 naar een hoger niveau

Digitale Bibliotheek [August, 2010]

by

Bibliotheken hebben de laatste jaren heel wat geÔnvesteerd in sociale netwerktechnologieŽn en andere sociale media, maar nu is de tijd rijp om ad hoc informele initiatieven en projecten op een volwaardige manier te integreren in hun (ICT-)beleid, zegt Breeding in zijn column ĎTaking the social web to the next level'. Sinds de komst van web 2.0 hebben bibliotheken heel wat manieren bedacht om sociale netwerken ten voordele van de eigen werking in te zetten Ė vooral met het oog op promotie en marketing. Sociale media bieden dan ook heel wat mogelijkheden om klanten naar onze diensten en website te leiden.

Bij de ontwikkeling van sociale media-activiteiten moet men echter goed waken over een balans tussen inkomend webverkeer: naar de bibliotheekwebsite, en uitgaand webverkeer: naar externe bronnen. Als voorbeeld neemt Breeding een extern gehoste bibliotheekblog. Het effect van het herleiden van de klant naar buiten toe moet gecompenseerd worden door op de blog voldoende links te plaatsen die de klant weer terugleiden naar de diensten en het aanbod van de bibliotheek. Het gebruik van sociale media door een bibliotheek moet daarom goed gecoŲrdineerd verlopen met als doelstelling het creŽren van meer betrokkenheid en het prikkelen van interesse van klanten voor zowel de collectie als de dienstverlening.

Door haar activiteiten op druk bezochte sociale netwerken te verhogen kan de bibliotheek de aandacht trekken van grote groepen klanten die ze op een andere manier niet kan bereiken. Breeding geeft ook aan dat het belangrijk is om de effectiviteit van het gebruik van sociale media in kaart te brengen. Dit toont hij aan met tools zoals Google Analytics en bit.ly.

Een ander aspect van een meer strategische benadering van web 2.0 is de integratie van sociale media in de Ė tot nu toe vrij statische − bibliotheeksoftware. Het is belangrijk dat die laatste evolueert naar een meer dynamische benadering van klanten. Om dit te illustreren geeft Breeding enkele internationaal bekende voorbeelden. Ook de toekomst op dit vlak ziet hij positief in.

Breeding concludeert dat web 2.0 een belangrijke opstap kan zijn naar betere en meer krachtige technologieŽn. We moeten daarbij wel in het achterhoofd houden dat bibliotheken zich niet mogen beperken tot een ad-hocbenadering van sociale media, maar dat ze moeten kiezen voor een weldoordachte en strategische aanpak.

Permalink:  
View Citation
Publication Year:2010
Type of Material:Article
Language English
Published in: Digitale Bibliotheek
Issue:August, 2010
Publisher:Essentials
Place of Publication:Rotterdam, The Netherlands
Notes:This translation of the Systems Librarian appeared in Digitale Bibliotheek published by Essentials.
Download   [ pdf ]
Record Number:16164
Last Update:2023-01-20 01:28:31
Date Created:2011-10-08 16:37:25
Views:46