Library Technology Guides

Document Repository

Brugerne skaber fremtidens bibliotek

Press Release: Axiell [September 30, 2009]

Bibliotekerne bliver det nye virtuelle mødested, hvor brugerne aktivt kan blande sig og udveksle tips og ideer på tværs af bogreoler og bygrænser 24 timer i døgnet. Den 1. oktober præsenterer Vordingborg Bibliotek - som de første i Danmark - fremtidens biblioteksportal, Arena, der er udviklet af Axiell.

Axiell Arena inviterer brugerne indenfor, så de kan være med til at forme bibliotekets udtryk. Brugerne kan læse og skrive anmeldelser af romanerne samt give en ny cd stjerner. Budskaberne kommer ikke kun ud til de lokale biblioteksbrugere, men samles i en fælles database, så man kan se, hvad lånere i hele Danmark skriver om deres yndlingsromaner.

Axiell Arena sikrer, at bibliotekets hjemmeside hele tiden følger brugernes interesser. Portalen åbner op for nytænkning af bibliotekernes kommunikation og skaber en moderne platform for både brugere og personale. Biblioteket går nu for alvor online og bliver et kulturelt samlingssted for danskerne - både for dem som allerede bruger biblioteket, men også helt nye brugere som vil komme til, da Axiell Arena har åbent 24 timer i døgnet - hver eneste dag.

Tæt samspil mellem bibliotek og brugere

Det bliver en helt anderledes oplevelse at gå på biblioteket, fordi brugerne nu også kan udveksle erfaringer og inspirere hinanden. Brugerne er med til at skabe og forme biblioteket; hvis man for eksempel er interesseret i et nicheområde som tysk hvidvin, svenske actionfilm eller dansk bluegrass musik, kan man hurtigt få et overblik over, hvad andre med samme interesser anbefaler at læse, se eller lytte til, fordi Axiell Arena gør det muligt at søge på helt nye måder.

"Axiells Arena er en helt ny måde at se biblioteket på. Og portalen giver bibliotekets medarbejdere mulighed for at komme endnu tættere på brugerne. Portalen bliver en kilde til videndeling og gensidig inspiration for brugerne, men bestemt også for medarbejderne rundt omkring på bibliotekerne, som nu kan følge med i brugernes kommentarer og interesser," siger Jette Mehlsen, som er bibliotekar på Vordingborg Bibliotek.

Danmarkspremiere på Axiell Arena

Vordingborg Bibliotek er blot det første i rækken, som præsenterer Axiell Arena, men snart følger mange andre danske biblioteker med. I Vordingborg vil biblioteket markere indvielsen i Kulturarkaden torsdag den 1. oktober kl. 10.00.

Det enkelte bibliotek bestemmer selv, hvordan de vil sammensætte portalen, som er uhyre fleksibel at arbejde med. Systemet består af en række komponenter, som frit kan vælges til og fra, og hvert bibliotek får sit eget private udtryk. Axiell Arena er bygget op i et Open Source Program, som gør det nemt for biblioteket at udbygge funktionerne og interagere med andre medier. Det sikrer, at biblioteket altid har en finger på pulsen, og når ud til sine brugere.

Fakta om Axiell:

Axiell Bibliotek A/S leverer it-systemer og ydelser til danske biblioteker. Systemudviklingen af de højteknologiske bibliotekssystemer sker i tæt samarbejde med kunderne. Det danske firma er en del af Axiell Library Group koncernen, som består af 5 datterselskaber i Danmark, Sverige, Finland og England.

Flere end 700 kommuner i de nordiske lande og 70 kommuner i England anvender Axiells bibliotekssystemer. Og over 3000 skolebiblioteker og specielle biblioteker samt 300 arkiver og museer bruger også Axiells systemer. Axiell er blandt verdens førende i at levere it-systemer og ydelser til bibliotekerne. www.axiell.dk

Permalink:  
View Citation
Publication Year:2009
Type of Material:Press Release
Language English
Issue:September 30, 2009
Publisher:Axiell
Company: Axiell
Products: Arena
Libraries: Vordingborg Bibliotek
Record Number:15425
Last Update:2024-05-14 11:11:51
Date Created:2011-01-30 16:30:01
Views:94