Library Technology Guides

Document Repository

Contract signed with OCLC to create National Library Catalog for The Netherlands / Contract bouw NBC getekend

Press Release: Stichting Bibliotheek.nl [July 14, 2010]

Er komt n grote catalogus op internet waarin het bezit te vinden is van alle publieke bibliotheken in Nederland: de openbare bibliotheken, de universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Digitale bibliotheek der Nederlandse letteren. Deze Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) moet vr het einde van het jaar online komen.

Vandaag zijn in Den Haag de handtekeningen gezet onder het contract voor het bouwen van deze collectieve catalogus. De bouw van de catalogus is gegund aan twee partijen die ruime bekendheid genieten binnen de bibliotheekbranche: OCLC en een consortium waar NBD|Biblion de penvoerder van is. 'Zoeken in bibliotheekcollecties wordt makkelijker en leuker dan ooit', zegt Bas Eenhoorn, voorzitter van de stichting Bibliotheek.nl. 'Iedere zoekopdracht levert betere resultaten op, uit meer collecties.'

Via de Nationale Bibliotheekcatalogus zullen de collecties ook beter vindbaar worden in Google. Daar zijn de bibliotheken, met alles wat ze te bieden hebben, nu nog nauwelijks zichtbaar. De uitgebreide informatie die bibliotheken kunnen bieden rondom de titels is nu niet snel genoeg naar boven te halen. Bovendien zullen gebruikers ook commentaar, zogenaamde 'tags', kunnen toevoegen aan bepaalde bronnen. De nieuwe catalogus zal op verschillende manieren te benaderen zijn. Via de websites van de lokale bibliotheken, via de site bibliotheek.nl, en via widgets, kleine bouwsteentjes die mensen ook op hun eigen website kunnen zetten.

Veel afzonderlijke instellingen hebben hun eigen catalogus al via het internet beschikbaar gemaakt. Indien de catalogi van de Koninklijke Bibliotheek en de 14 grootste openbare bibliotheken worden gecombineerd, dan kunnen al 80% van alle boektitels gevonden worden. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de catalogi van de grote universiteitsbibliotheken. De ambitie met de NBC is om de gebruiker n zoekingang op al dit materiaal aan te bieden, zodat men niet meer hoeft na te denken over de vraag in welke collectie een boek eventueel aanwezig zou kunnen zijn.

'Er is voor gekozen om werkendeweg een nieuwe infrastructuur op te bouwen en zo de bibliotheken en hun leden geleidelijk te overtuigen van de kwaliteit ervan', aldus Eenhoorn. 'De catalogus wordt weliswaar gezamenlijk, maar we komen niet aan het beheer over de eigen, lokale collecties. Dat blijft de verantwoordelijkheid van de individuele bibliotheken. Die kunnen bijvoorbeeld eigen informatie toevoegen aan de collectieve catalogus.

De totstandkoming van een vrij toegankelijke, landelijke catalogus geniet brede politieke steun. Daarnaast dient het ook een ideel doel van de sector zelf, getuige de herhaalde roep door de jaren heen om een 'vrij toegankelijke nationale catalogus'.

Permalink:  
View Citation
Publication Year:2010
Type of Material:Press Release
Language Dutch
Issue:July 14, 2010
Publisher:Stichting Bibliotheek.nl
Company: OCLC
Stichting Bibliotheek.nl
Online access:http://www.stichtingbibliotheek.nl/Nieuws_NBC_contract.htm
Record Number:14894
Last Update:2024-05-23 04:25:47
Date Created:2010-07-16 07:54:53
Views:80